IO-link master - software (webserver a multiprotokol), část druhá

29. květen 2019Autor : David P .

V minulém dílu jsme se seznámili s fyzickým vybavením IO-link masteru (odkaz). Dnes se podíváme na softwarové vybavení - integrovaný web server a výhody multiprotokolu.

Web server - snadná inicializace již připojených IO-link senzorů a IO-link masteru

Webserver IO-link masteru Webserver IO-link masteru

Představme si klasickou situaci, kdy programujeme danou aplikaci, veškeré komponenty zapojené od elektrikářů a teď je vše v našich rukou. Je to chvíle, kdy se čeká, že "oživíme" linku, robotické pracoviště, dopravník, zakladač apod. Čas hraje proti nám, jako vždy na to nejdůležitější je nejméně času. Už samotný IO-link se snaží tyto běžné situace ulehčovat, nejen pro údržbu, ale i pro instalace nových aplikací či rozšiřování stávajících. Veškeré IO-link komponenty identifikujeme přes IO-link master a jeho integrovaný web server. Jednoduché a velice praktické. Zároveň můžeme zkusit senzor přenastavit přes jednoduchou integrovanou příkazovou konzoli (command control). Zde lze aplikovat rychlé přenastavení senzorů a vyzkoušení IO-link komunikace.

 Přidání zařízení do sítě

Dle manuálu zjistíme, že IO-link master využívá tzv Multiprotokol (viz níže). Jedná se o práci usnadňující funkci, kterou jednoduše nastavíme danou sběrnici. Na výběr máme Ethernet, Profinet a EtherCAT. Dále si nastavíme IP adresu (skrze TIA, STEP7, web server nebo pomocí otočných přepínačů na zařízení). Zařízení máme identifikované v síťi.

Přidání IO-link zařízení do masteru

Přidání IO-link zařízení do masteru Přidání IO-link zařízení do masteru

Přes nastavenou IP adresu zadanou v našem oblíbeném prohlížeči se dostáváme na webové rozhraní IO-link masteru. Zde vidíme jeho stav, stav senzorů, nastavení portů, nastavení sítě, oprávnění atd. Jelikož se master podřizuje řízení z PLC, většinou bez nastavení uvidíme vše neaktivní. Proto je zde velice užitečná pomůcka a to "force mode portů" a jejich simulace. Je to režim, kdy "natvrdo", avšak dočasně, nastavíme parametr daného portu a můžeme jej simulovat, jakoby bylo připojené již do PLC. Tato funkce nám usnadní identifikaci senzorů (pokud se ztrácíme ve větším množství připojených zařízení) nebo simulujeme obousměrnou komunikaci mezi IO-link zařízením a masterem. Ta nám pomůže výrazně pochopit adresování a sled dat v senzoru. Více si o parametrizaci IO-link zařízení řekneme ve speciálním článku (IO-link master - software Device tool manager, část třetí).

Multiprotokol a IO-link verze

Multiprotokolový modul umožňuje volbu různých protokolů pro komunikaci v rámci dané sběrnice - Ethernet IP, Profinet a přibyde i EtherCAT.

Force režim Force režim

 V důsledku toho mohou být multiprotokolové moduly integrovány do různých sítí bez nutnosti nákupu modulů specifických pro danou komunikaci. Díky této technologii můžete také použít jeden a tentýž modul v různých aplikacích. Použití otočných přepínačů v dolní části modulu můžete pohodlně a snadno nastavit protokol i adresu modulu. Ulehčení parametrizace modulu je i v tom, že poprvé použitý typ sběrnice si modul intuitivně zapamatuje a již není potřeba nastavovat. Pokud si nastavení rozmyslíme, stačí modul jednoduše zresetovat do továrního nastavení.

 IO-Link

Nastavení I/O portů Nastavení I/O portů

-Moduly podporují protokol IO-Link Standard V1.1
-Parametrizaci zařízení IO-Link v systému PROFINET pomocí Siemens IO_LINK_DEVICE
funkční moduly pro Step 7 a portál TIA
-8 x port IO-Link
-4 připojení typu A s digitálním vstupem na pinu 2 I/O portu
-4 připojení typu B s galvanicky odděleným napájecím zdrojem až do 2 A (Uaux) na pinech 2 a 5 s celkovým proudem 8 A
-Pomocný zdroj (Uaux) může být nakonfigurován jako digitální výstup.
-5-ti pinový konektor M12
-Funkce ukládání parametrů ukládá a sleduje parametry zařízení IO-Link a master IO-Link.
-Funkce umožňuje snadno vyměnit zařízení IO-Link zařízení nebo IO-Link master.
-Zařízení IO-Link lze parametrizovat pomocí protokolu Siemens v protokolu PROFINET
(Funkční modul IO_LINK_DEVICE pro STEP 7 a portál TIA)V tuto chvíli máme nastaven IO-link master a dokážeme identifikovat jednotivá IO-link zařízení. V příštím díle si ukážeme software, který nám jednoduše dokáže nastavit IO-link zařízení a vše nastavíme na jednom místě - IO-link master - software Device tool manager, část třetí

Tým prumyslovesenzory.cz