Test Smartrunneru - detekce kompletnosti dílu a detekce správné polohy kovové spony

27. listopad 2017Autor : David P .

V tomto testu uvidíte možnosti a vlastnosti použití 2D senzoru SmartRunner. Zadáním úkolu bylo vyhodnotit stav polohy dvou černých lesklých trubiček umístěných vedle sebe a detekce kovové spony na černém držáku.

Úkol č.1:

"Při výrobě je potřeba detekovat kompletnost výrobku. Zajímá nás poloha dvou trubiček umístěných vedle sebe. Trubičky mají černou barvu a lesklý povrch. Většina, v současné době na trhu dostupných optických senzorů, má problém s detekcí lesklých černých předmětů. Výsledkem testu by měla být detekce správné polohy jejich vzájemného rozestupu, čili jejich vzájemná symetrie v prostoru."

 

Úkol č.2:

"V následující aplikaci je potřeba detekovat přítomnost a polohu kovové spony navlečené na hadici. Po navlečení spony ji sponkovačka zmáčkne, občas však dojde ke špatnému zamáčknutí nebo poškození kovové spony. Požadavek na senzor je určit správnou výšku a šířku zalisovaného konce spony a její pozici na hadici. Pokud jsou obě dvě podmínky splněny, jedná se o správný výrobek a můžeme pokračovat v další montáži. "

 

 Senzor se bez větších problémů naučil obě dvě úlohy bez složité parametrizace a obsluhy. Dokonce je možné nastavit toleranci, která určuje a vyhodnocuje daný díl jako správný. Na tyto úlohy jsme použili 2D senzor SmartRunner Matcher, typové označení VLM350-F280-2E2-1000. Výstupem pro další zpracování je LOG 1 či LOG 0, což plně dostačuje na dodatečné rozšíření stávající aplikace bez použití PLC. 

Nastavené konfigurační soubory pro další podobné úlohy přikládáme pod článek.