Časomíra - o vítězi rozhodují setiny

01. březen 2018Autor : David P .

Časomíra je nedílnou součástí každého závodu

   Rozhoduje o vítězi, je nekompromisní. O vítězi rozhodují setiny i tisíciny sekundy. O svých pocitech by nám mohla říct i Ester Ledecká, která získala zlatou medaili v ženském superobřím slalomu na olympijských hrách v Pchjongčchangu, kde vyhrála o jednu setinu sekundy! 

Pod pokličkou se skrývá...

   Měřící zařízení, které vyvinuli studenti z ČVUT v Praze, respektive z týmu Formule student CTU Cartech (viz tento článek), je v mnoha ohledech unikátní. Aby se jednalo o opravdu precizní měření, je zapotřebí přesné detekce formule. K tomuto účelu byl použit optický laserový senzor MLV12-54-LAS/76b/110/124, na technické parametry se můžete podívat zde. Jedná se o reflexní optický snímač s odrazkou. Příslušenství tvoří odrazka REF-MH78, její technický list zde, držák senzoru OMH-MLV12 a konektor s kabelem V1-G-5M-PUR.

2018-02-20_10_13_41-128098_eng.pdf   Proč právě retroreflektivní senzor?

   Právě díky jeho nesporné výhodě, kterou je pasivní část - odrazka. Při měření času zrychlení je velmi obtížné umístit optický vysílač a přijímač na každou stranu závodní tratě. Hlavní problém vzniká s kabeláží pro napájení. Retroreflektivní senzor má navíc stejné vlastnosti, jako klasická optická závora. 

2018-02-20_10_14_19-128098_eng.pdf   Proč právě laserový?

 Laserový zdroj světla je v této aplikaci vhodný díky jeho intenzitě, vlnové délce a šíření světla v prostoru. Bez technického listu lze charakterizovat laserový zdroj jako homogenní, na velké vzdálenosti imunní vůči světelným podmínkám (slunce, žárovky, zářivky atd),  díky jeho minimálnímu vyzařovacímu úhlu má vysokou přesnost.

Hardwarová a softwarová část

   Start je pevný z bodu A - startu, startem se neprojíždí. Proto bylo nutné vytvořit jednotku pro příjem na cílovém stanovišti B - v cíli. Jednotka má dvě části - master a slave. Master kontroluje slave, ze kterého získává informace o formuli při průjezdu cílem. Tuto proceduru zajišťuje mikroprocesor STM32F100, o přenos se pak stará radiový modul nRF-905. Jednotka Master se stará o komunikaci s nadřazeným systémem např. PC. Tuto část má za úkol mikroPC Raspberry Pi s Wi-Fi modulem. Důraz byl kladen hlavně na mobilitu, proto je přenos ze SLAVE do MASTER a do PC bezdrátový. Díky tomu je zařízení velmi jednoduché pro přenos a instalaci.

 

 Parametry jednotlivých komponentů:

  • Průběh závodu na PC Průběh závodu na PC

    vlastní jednotka, jejíž srdcem je STM32F100, technický list zde.
  • radiový modul nRF-905, technický list zde.
  • hlavní jednotka obsahuje navíc microPC Raspberry Pi,model B s integrovaným WIFI modulem. Technický list zde.