IO-link master - hardware (Ethernet/Profinet rozhraní, 8IN/OUT, 24VDC/16A), část první

29. květen 2019Autor : David P .

Na webu prumyslovesenzory.cz jsme měli tu čest vyzkoušet zajímavý produkt - IO-link master hub ICE1-8IOL-G60L-V1D nebo chcete-li sdružovač. Již při rozbalování člověk nabyde dojmu, že má v ruce kvalitní produkt, potvrzenou i pečetí na papírové krabici ve kterém nám tento IO-link hub přišel.

Kovové tělo, krytí a bezkonkurenční zatížitelnost

IO-link master hub ICE1-8IOL-G60L-V1D IO-link master hub ICE1-8IOL-G60L-V1D

 Než se pustíme do elektronické vybavenosti, ukážeme Vám na několika fotografiích a popiscích naše první dojmy. Modul působí velice kvalitně, pouzdro je kovové včetně závitů konektorů. Zadní část je tvořena jednolitým epoxidem, který patrně vyplňuje celý vnitřek modulu. Tím chrání elektronickou část uvnitř proti vibracím, proniknutím vody, popřípadě nějakému mechanickému vniknutí cizího přemětu. Modul má několik otvorů pro montáž na rovný povrch o průměru 4,5mm, zemnící připojení se závitem M4 na spodní straně, LED indikaci a několik switchů ke konfiguraci. Konektory je řešeno připojení senzorů, ETH/IP a PROFINET sítě a napájení. Všechny mohou být popsány na umístěných štítcích u každého konektoru.

 Krytí IP65/IP67

Krytí IP65/IP67 Krytí IP65/IP67

Tento modul disponuje krytím IP65/IP67.

Zde jsme se ztratili. IP65 nebo IP67? Jak můžeme používat dvě jmenovite hodnoty na jeden výrobek? Tak jak to tedy je?Odpověď jsme si nechali potvrdit přímo od výrobce:

"Krytí je zahrnuto v normě EN 60529:2000, která opravdu dvě jmenovité hodnoty povoluje. IP6x je krytí vůči mechanickým nečistotám, IPx5 vůči stříkajicí vodě a IPx7 pak vůči dočasnému ponoření do vody. Jenže ne všechna zařízení mohou být odolná proti stříkající vodě a ponoření současně a naopak. Čili neznamená, že zařízení, které můžeme dočasně ponořit, vydrží i trvalý ostřik vodou."

Malý, ale velice důležitý poznatek.

U IO-link master hubu s krytím IP65 se to má tak, že je odolný proti prachu a je chráněn proti stříkající vodě. Splňuje také ochranu proti vniknutí IP67, tj. je dodatečně chráněn před dočasným ponořením do vody.

Předpokládáme však, že všechny konektory musejí být osazené nebo zaslepené!

Napájení 24VDC až se 16A odběrem - řešení aplikací bez relé

Napájecí M12 konektor, L-kódovaný Napájecí M12 konektor, L-kódovaný

IO-link master hub ICE1-8IOL-G60L-V1D disponuje ve spodní části speciálním napájecím M12 konektorem, L-kódovaným, který umožňuje modulu dodávat stabilní příkon až 380W při 24VDC! Čtyři z osmi IN/OUT konektorů mají možnost připojení 2A zátěže. To už je opravdový výkon, se kterým bychom se již pustili i do "bez-releového" řešení aplikací, které vyžadují větší odběry - solenoidy, akustické a vizuální signalizace, spouštění dalších automatizovaných větví jako jsou dopravníky apod. Což danou aplikaci může výrazně zlevnit. 

Všechny konektory jsou pozlacené, aby se mimalizovalo nežádoucí přehřívání vlivem přechodových odporů na konektorech. Modul počítá i s větvením, zapojováním v poli. Pro tuto situaci nelezneme druhý konektor na pospojení.Kabel jsme použili V15L-G-2M-PUR-U-V15L-G.

Stav napájení je signalizováno LED diodou ozn. US s těmito parametry - Zelená:  19 V ≤ US ≤ 30 V, Červená: US < 19 V a US> 30 V.

Připojení Ethernet/IP a Profinet sítě, IO-link senzorů a konfigurace IO-link master hubu

Připojení Ethernet/IP a Profinet sítě, IO-link senzorů k ICE1-8IOL-G60L-V1D Připojení Ethernet/IP a Profinet sítě, IO-link senzorů k ICE1-8IOL-G60L-V1D

Připojení sítě

Připojení sítě, která v našem případě může být Ethernet/IP nebo Profinet s rychlostí 10/100Mbit je řešena dvěma M12 konektory s kódováním D. Jeden konektor slouží pro vstup a druhý pro výstup na další stanice. Kabel jsme použili např tento: V1SD-G-2M-PUR-ABG-V45-G. Konektor má i svůj stav signalizovaný LED diodou. Zelená připojeno, Oranžová provoz. 

Ke konfiguraci adresy máme k dispozici tři přepínatelné switche:

Konfigurace Ethernet/IP a Profinet sítě u ICE1-8IOL-G60L-V1D Konfigurace Ethernet/IP a Profinet sítě u ICE1-8IOL-G60L-V1D

1.switch (x100) - výběr sítě (Ethernet nebo Profinet), defaultně na IP adrese 192.168.1.1, nastavení ve stovkách posledního čísla IP adresy, čili 192.168.1.x00

2.switch (x10) - nastavení v desítkách posledního čísla IP adresy, čili 192.168.1.0x0

3.switch (x1) - nastavení v jednotkách posledního čísla IP adresy, čili 192.168.1.00x

Pro reset do továrních hodnot (tovární nastavení) použijeme kombinaci switchů do poloh 9-7-9. Odpojíme modul od napájení a znovu zapneme. Počkáme na inicializaci, která trvá přibližně 10 sekund. Modul je nyní nastaven s továrními hodnotami.

O softwarovém nastavení modulu se můžete dočíst ve druhém dílu viz tento odkaz "IO-link master - software (webserver a multiprotokol), část druhá"

Připojení IO-link senzorů

Připojení IO-link senzorůk ICE1-8IOL-G60L-V1D Připojení IO-link senzorůk ICE1-8IOL-G60L-V1D

 Na trhu je nepřeberné množství různých průmyslových senzorů, modulů, RFID systémů, měničů, PLC i PC, které používají ke komunikaci IO-link. Na tomto standardu je založena univerzální komunikace, díky níž se můžeme spojit s každým takovýmto senzorem či modulem a vyčítat/zapisovat ohromné množství parametrů, které bychom jinak nemohli. A nebo taky nemusíme - vyčteme jen to, co chceme, například údaj o vzdálenosti, nic víc...vše ostatní totiž uděla IO-link master hub za nás.  

 Modul má k dispozici 8 programovatelných vstupně/výstupních konektorů typu M12. Lze připojit jakýkoliv senzor či modul podporující IO-link, dokonce i klasický binární vstup nebo výstup konvenčního senzoru.

O softwarovém nastavení vstupů a výstupů se dočteme v článku "IO-link master - software (webserver a multiprotokol), část druhá"

ICE1-8IOL-G60L-V1D ICE1-8IOL-G60L-V1D

Závěr a zhodnocení ICE1-8IOL-G60L-V1D

Jedná se o velice zdařilý produkt, kde cena nepřesahuje 10.000,- CZK. Zjednodušuje instalaci a oproti např AS-I sběrnici je daleko dostupnější a rozšířenější. Díky stále se doplňujícímu portfóliu IO-link prumyslových senzorů se z modulu stává nepostradatelný pomocník při přecházení na vyšší úroveň programování související s nástupem Industry 4.0

Níže přikládáme dokumentaci ke stažení pro IO-link master hub ICE1-8IOL-G60L-V1D.